Verhaal van Ellen

Sinds haar zeventiende werkt Ellen in de zorg. Vanaf dag één was daar die ongekende klik met de psychogeriatrie.

Ellen Verhoef

Praktijkdeskundige onbegrepen gedrag

"Om het gedrag te begrijpen, moet je iemands levensverhaal kennen"

Nadat ze haar opleiding in de psychogeriatrie afrondde, kwam Ellen bij Stichting Eykenburg in dienst. Dat is nu tien jaar geleden. Vanaf het begin werkte ze op een psychogeriatrische afdeling in Het Zamen, een van de verpleeghuizen van Stichting Eykenburg. Op de afdeling zitten bewoners met geestelijke problemen, zoals dementie. Nathalie: “Het is zo mooi om met deze bewoners te werken! Ze voelen feilloos aan of je er voor hen bent met heel je hart of dat het slechts ‘een baan’ voor je is.”

Ik vraag me elke dag af wat ik nog voor iemand kan betekenen

Ellens werk is haar roeping, dat is duidelijk. “Elke dag opnieuw vraag ik me af: wat kan ik nog voor iemand betekenen? Ik heb via Stichting Eykenburg aanvullend de opleiding gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie gedaan en van daaruit de opleiding onbegrepen gedrag. Dit is gedrag dat door bewoners of anderen als moeilijk hanteerbaar wordt ervaren, bijvoorbeeld agressie, dwalen of roepen. Om het gedrag te begrijpen, observeer ik het. Wanneer treedt het precies op en in welke situaties? Daarnaast verdiep ik me in iemands levensverhaal. Gebeurtenissen of emoties uit het verleden liggen vaak aan de oorsprong ervan. En dat maakt het in combinatie met dementie lastig. Zij kunnen de dingen niet meer plaatsen en uitleggen.”

Het is heel dankbaar werk, ik haal er veel plezier uit

Een bekend voorbeeld is sundowning, dat is onrustig gedrag in de namiddag. “Bewoners zien bezoek vertrekken, zorgcollega’s enthousiast gedag zeggen en naar huis gaan. Dan willen zij ook naar huis, de kinderen verzorgen, eten maken. Dat geeft onrust en spanning. Werken met deze mensen betekent dat je je continu bewust moet zijn van wat jij onbedoeld overbrengt. Maar het is heel dankbaar werk en ik haal er zoveel plezier uit.”