Verhaal van Esmee

Esmee liep als student mbo verpleegkunde niveau 4 stage op een praktijkleerafdeling van Stichting Eykenburg. Ideaal om zorgervaring op te doen, vindt ze.

Esmee Bergen Henegouwen

Stagiair verpleegkunde Praktijk Leer Afdeling

"Ik heb hier zoveel geleerd!"

“In twintig weken heb ik zoveel geleerd”, zegt Esmee. “Je komt in een team van ROC-studenten met wie je de dagelijkse zorg aan alle bewoners geeft. Natuurlijk krijg je begeleiding en ligt de eindverantwoordelijkheid bij de collega’s van Stichting Eykenburg, maar dit is een totaal andere ervaring dan dat je in een team ‘meeloopt’. We doen hier alles zelf. Superleuk, leerzaam, maar ook een stage met veel verantwoordelijkheid.”

Je zelfstandigheid wordt hier gestimuleerd

Ze maakte zich allerlei vaardigheden eigen, zoals blaasspoelen, sondevoeding geven, tracheazorg, stomazorg en nog veel meer. Daarbij werd ze goed begeleid. Esmee: “Verschillende werkbegeleiders helpen je waar nodig bij vragen en opdrachten, maar ze stimuleren vooral je zelfstandigheid en hoe je persoonsgerichte zorg kan bieden.” Ook leerde ze verantwoordelijkheden op zich te nemen en haar grenzen te bewaken en aan te geven. “De sfeer op de afdeling en de mogelijkheid om te kunnen leren hebben hierbij enorm geholpen. Niets is fout en de feedback is opbouwend.”

Zo wil ik later zelf ook zorg ontvangen

Esmee werd via het stagebureau van het ROC Mondriaan geplaatst, vertelt ze, maar anders had ze zelf ook voor deze stage gekozen. “Van een medestudent had ik goede ervaringen gehoord over haar stage op de leerafdeling in Huize Eykenburg. Zij was zo enthousiast! Ze had enorm veel geleerd en ze had een fijne werkbegeleider. Dat wilde ik ook wel!” Het is haar heel goed bevallen. Esmee: “Vooral het bieden van zorg vanuit een persoonsgerichte visie spreekt me aan en heb ik als erg fijn ervaren. Later zou ik zelf ook graag zo zorg willen ontvangen.”